Povzetki izbranih informacij o partnerstvu:

PARTNERSKI ODNOSI - TEMA 1: Čustvena občutljivost in razvitost partnerjev

Čustvena občutljivost in zrelost partnerjev je ključna za njuno soočanje z zahtevnimi, kriznimi in stresnimi situacijami, ki v vsaki zvezi nastopijo. Čustveno manj zrela partnerja se bosta bolj pogosto odzvala na enega od spodaj navedenih načinov:

  • Partnerski konflikt: ko napetost in nesporazumi v zvezi naraščajo, čustveno manj zrela partnerja hitreje zaideta v iskanje napak drug pri drugem; oba želita zmagati in ne popuščata, vztrajata vsak na svojem
  • Šibko delovanje enega od partnerjev: navidezna harmonija v odnosu je vzpostavljena s tem, da eden od partnerjev drugemu pogosteje popušča
  • Vključitev otrok: partnerja svoje težave rešujeta "čez otroka", s tem, da sta do njega pretirano skrbna ali preveč popustljiva ali prezahtevna oziroma postavljata preveč nizke kriterije in zahteve; ob tem slabi otrokova zmožnost za avtonomno življenje, neodvisno od družine;
  • Čustvena razdalja: partnerja blažita težave z oddaljevanjem drug od drugega, kar zniža raven napetosti, a hkrati postaneta "tujca, ki živita v skupnem gospodinjstvu" ali samo še pripadnika "(družinske) ekonomske skupnosti" in podobno.

Nižja čustvena zrelost je pogost dejavnik tveganja za stabilnost partnerskega odnosa. O navedenih zadevah lahko preberete več v članku: Stopnja čustvene diferenciacije pri predzakonskih parih (Kovač J., Kovač, M., Antropos, Vol. 42, str. 159-171, 2010).

 

PARTNERSKI ODNOSI - TEMA 2: Kako se lahko približamo naši občutljivosti, ranljivosti, jo izkoristimo sebi v prid ter se opogumimo in zase poskrbimo?

 

PARTNERSKI ODNOSI - TEMA 3: Ljubosumje je pomanjkanje spoštovanja do osebe, ki jo ljubimo

Glede ljubosumja mnogi pravilno ugotavljajo, da je to resen problem posebno v partnerskem odnosu. Zaradi ljubosumja se je razšlo že veliko zvez. Z ljubosumjem partnerju sporočamo, da mu ne zaupamo in na koncu pride do tega, da se bo tudi partner vprašal zakaj bi še bil v taki zvezi, če ni deležen/a zaupanja? Zaupanje je temelj vsakega odnosa in če tega ni, nima smisla vztrajati!

 

PARTNERSKI ODNOSI - TEMA 4: Ljubezen ni dovolj

Priseganje na izjemnost, moč, trdnost, etc. ljubezni ni zadostno jamstvo za trajni partnerski odnos. Medsebojni ljubezni je potrebno dodati vsaj še naslednje osebne zmožnosti:

- poznavanje samega sebe,

- poznavanje partnerja/ice,

- spretnosti za uspešno krmarjenje odnosa.

 

PARTNERSKI ODNOSI - TEMA 5: Kako izbrati pravega partnerja?

Kakšne partnerje izbirate? Če vedno zajadrate v burne in viharne partnerske odnose, zagotovo kot partnerja ne izbirate človeka, ki bi vam znal vračati ljubezen. Odkrijte kako izbrati pravo partnersko zvezo zase.

 

Napredek pri navedenih in sorodnih zmožnostih si lahko zagotovite v partnerskih delavnicah, ki jih za zaključene skupine organizira in izvaja Inštitut za individualno in organizacijsko uspešnost. Oddajte vašo informativno prijavo na: info@insior.eu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.